Cuma günü, Blockstream ve Block Inc. (eski adıyla Square), Teksas’ta güneş enerjisiyle çalışacak bir Bitcoin (BTC) madencilik tesisinin inşasını duyurdu. Blockstream’ın söylediğine göre, madencilik yapılacak alan, Tesla’nın Solar fotovoltaik güneş hücreleri dizilerini kullanan 3,8 megavatlık ve 12 Megawatt saatlik Megapack’ler ile donatılacak. Tesla Energy tarafından üretilen Megapack, enerji depolanmasını sağlayan güçlü bir lityum iyon pildir.

Girişimin amacı, sıfır emisyonlu bir Bitcoin madencilik işletmesinin fizibilitesini araştırmaktır. Blockstream ve Block, geçtiğimiz haziran ayında proje üzerinde çalışmaya başladı ve Block, projenin inşaatı için 5 milyon dolar yatırım sözü verdi.

Blockstream ve Block’taki ekipler, projenin fiziksel detaylarına ek olarak projenin ekonomisi hakkında rapor vermek için herkesin erişebileceği bir gösterge panosu oluşturacak. Temel ölçümler, güç çıkışı, depolama performansı, toplam çalışma süresi, harcamalar ve yatırım getirisi gibi bilgilerin yer alacağı gösterge panosu herhangi bir tarayıcıdan 7/24 erişilebilir olacak.

Solar Bitcoin madenciliği teorik olarak karbon nötr olsa da, kripto topluluğu içinde pratiğe geçirme konusunda büyük bir tartışma söz konusu. Dünyanın en eski Bitcoin madencilik havuzu Braiins, Haziran 2021’de “Bitcoin madenciliği için güneş enerjisi kullanma” konusunda bir fizibilite analizi yayımladı ve neredeyse bedavaya yakın elektrik maliyetleri, en yoğun güneşli saatlerde fazla enerjinin geri dönüştürülmesi söz konusu olduğunda bile bunun kârlı olmadığı sonucuna vardı. Braiins’in baş pazarlama sorumlusu Kristian Csepcsar aynı zamanda “güneş enerjisi ile Bitcoin madenciliği” konusunu eleştirenlerden biri ve “çevre dostu” kelimesini değerlendirirken güneş panellerinin üretimi sırasında ortaya çıkan zararlı kimyasalların hesaba katılmadığına işaret ediyor.